sreda, 29. september 2010

Porta Orientale. Anno I. 1857.

L'Istria geografica

(...)

Popolazione.

(...)

… celotno prebivalstvo zemljepisne Istre, vštet Trst, šteje okrog 290.000 duš, in je tako razdeljeno. Rod latinsko-italijanski, ki z več ali manj razlike govori beneško narečje in živi v glavnem na obali in na večjih deželah notranjosti, kjerkoli se osredinja civilizacija, 160.000 na okoli.

Se ji pridajo okrog 15.000 Slovencev Mirne, ki se oblačijo in govorijo italijansko, in 3000 Romunov Rumeni ali Vlahov Valacchi doline Raše, ki hranijo še vedno v svojih družinah romansko govorico. Daco-Romani, dve stoletji prej razpršeni še vzdolž Vena, ne enega sledova njihove izvira ne hranijo.

Slovanskega rodu, živijo na podeželju in gorati del, 112.000 na okoli. Se grejo deliti na dve družini: slovensko in srbsko. Prvi razširjeni po pokrajini zgornje Istre do Mirne se razlikujejo po narečju, širokih, kratkih in nezavezanih hlačnicah, ter po čevljih. Drugi razširjeni po spodnji Istri se poznajo po dolgih in tesnih hlačnicah ter sandalih. Malo prebivalcev vasi Peroj, šteti Grki, pripadajo srbski družini po rodu in govorici, in samo po veri pripadajo vzhodni cerkvi.

Prof. Antonio Coiz


Prevod po C. Combi: Porta Orientale, Koper, 1890. 13.

Ni komentarjev:

Objavite komentar